Shëndetësi

Kujdes, ky ilaç që po e merrni për tension shkakton kancer


Publikuar më:


Pilulat që pihen për presionin e gjakut, të marra nga miliona njerëz në mbarë botën “rrisin rrezikun e kancerit të mushkërive.

Ky është paralajmërimi që vjen nga shkencëtarët, të cilët pas një studimi dolën në përfundimin se pacientët me agjentët frenues,  ACE ishin 14 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin se personat që marrin lloje të tjera të medikamenteve.

Rreziku rritet me rritjen e periudhës gjatë së cilës përdoren medikamentet. Personat që i merrnin ato për pesë vjet kishin 22 për qind më shumë gjasa që të sëmureshin me kancerin e mushkërive dhe 31 për qind nëse i kishin marrë medikamentet për dhjetë vjet.

Shkencëtarët besojnë se kjo pilulë shkakton akumulimin e kimikateve të quajtur bradikinin në mushkëri, të cilat shkaktojnë edhe kancerin. Emra të tjerë të zakonshëm për këto ilaçe përfshijnë captopril, cilazapril dhe enalapri.

Studimi shqyrtoi 992,000 të rritur të cilëve ju dhanë me recetë medikamente të presionit të gjakut në Britani të Madhe midis 1995 dhe 2015.

Pacientët po merrnin një nga dy llojet e pilulave ose inhibitorëve ACE ose bllokuesve të receptorit të angiotensinës, të cilat punojnë në mënyra të ndryshme.

Krahasuar me pacientët në bllokuesit e receptorit të angiotensinës, ato në frenuesit ACE kishin 14 për qind më shumë të ngjarë të diagnostikoheshin me kancer të mushkërive gjatë një periudhe gjashtë vjeçare. /JOQ/

To Top