Uncategorized

The Guradian shkruan për pretendimet se Rama ka financuar në mënyrë të paligjshme fushatën e Obamës


Publikuar më:


Shkrimi i the Guardian

E përditshmja britanike “The Guardian” shkruan se Partia Demokratike e Shqipërisë ka bërë një ankesë penale kundër kryeministrit Edi Rama këtë të hënë, duke e akuzuar atë për kalim në mënyrë të paligjshme 80,000 dollarëve në fushatën e rizgjedhjes së Barack Obamës në vitin 2012, në këmbim të një fotografie.

“Demokratët çuan rastin në Prokurorinë e Përgjithshme, duke thënë se Rama – i cili atëherë ishte kreu i opozitës, ka paguar paratë në kundërshtim me ligjet shqiptare dhe të SHBA-së.

Javën e kaluar Bilal Shehu, 48 vjeç, shtetas amerikan me origjinë shqiptare, u deklarua fajtor në gjykatë federale në New Jersey për dhënie me dashje të kontributeve të huaja dhe donacioneve për fushatën e Obamës.

Rama ka mohuar të ketë marrë pjesë në ndonjë nga takimet elektorale të presidentit Obama, apo se ai ka paguar për bileta për ngjarjen San Francisco, edhe pse ai e pranoi se e ka takuar Shehun si “një anëtar të komunitetit shqiptar në New York”.

“Edi Rama ka kryer të paktën tri vepra penale … dhe personalisht përfituar nga kjo”, tha deputeti demokrat Eduard Halimi, pas dorëzimit të kërkesës.

Në atë kohë, Rama e ka përdorur me krenari foton me Obamën, disa muaj para zgjedhjeve parlamentare  që sollën partinë e tij në pushtet.

“Kryeministri Rama nuk ka lidhje me asnjë lloj financimi të paligjshëm”, thuhej në një deklaratë nga zyra e Ramës i vetmi krim “i kryer në vitin 2012 është se ai kishte një foto me presidentin amerikan në një kohë kur qeveria shqiptare dhe shefi i tij i kishte mbyllur dyert dhe marrëdhëniet ndërkombëtare të Shqipërisë .

Nuk është e qartë nëse prokurorët do të vendosë për të hetuar.

Sipas dokumenteve të paraqitura në rastin e Shehut në SHBA, të hetuara nga FBI-ja, ai ka marrë para nga një burim i huaj dhe i ka dhënë ato tek një komitet i përbashkët për mbledhjen e fondeve për të.

Emri i Ramës nuk është përmendur në këtë rast. Dokumentet thonë se është “shtetasi i huaj” është mohuar qasja në ngjarjen në San Francisko, por ishte i lejuar për t’u fotografuar me presidentin.

Zyra e prokurorit të New Jersey të SHBA-së tha në një deklaratë se askush nga komisioni për mbledhjen e fondeve nuk është i akuzuar për keqbërje, dhe komisioni ka bashkëpunuar plotësisht me hetimet.

Dënimi Shehut është planifikuar për në 5 tetor. Vepra mbart një dënim maksimal prej pesë vjet dhe një gjobë 250,000 dollarë.

.

Comments
To Top