Shëndetësi

Kujdes nga sheqeri, ai i ushqen qelizat kancerogjene


Publikuar më:


Sasia e lartë e sheqerit te rafinuar ka pasur gjithmonë një lidhje të fortë me zhvillimin e tumoreve por tani ka prova që sugjerojne se një dietë e lartë me sheqer mund të shkaktojë kancer.

Qelizat e kancerit absorbojnë sheqer 10-12 herë me shume se normën e qelizave të shëndetshme. Laureati Nobel i mjekësisë në vitin 1931, Otto Warburg, zhvilloi një hipotezë se qelizat e kancerit kanë një metabolizëm të ndryshëm të energjisë krahasuar me qelizat e shëndetshme.

Tumoret malinje, sipas Warburg, shfaqin rritje të glycolysis në kontrast me qelizat e njeriut të shëndetshme. Rezultatet e nje studimi treguan se rritja e rritjes së glukozës kishte një lidhje të drejtpërdrejtë dhe pozitive me fazat e hershme të prodhimit të qelizave të kancerit. Sheqeri djeg shumë ndryshe sesa yndyra, që gjeneron radikalet e lira. Kur radikalët e lirë dëmtojnë mitokondrimet e qelizës, ADN bërthamore dhe membrana qelizore gjithashtu preken, gjë që çon në dëmtim të proteinave. Kur procesi i apoptozës (vdekja e qelizave) fillon të përkeqësohet, ndodh kanceri.

Trashja dhe mbipesha kronike kanë pasur një korrelacion pozitiv dhe mund te jene shkak i rritjes dhe zhvillimit të qelizave të kancerit. Sipas Shoqatës Kanadeze të Kancerit, të qenit i trashë mund të shkaktojë ndryshime në nivelet e hormoneve, siç janë hormonet seksuale ose insulina, të cilat rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit, zorrës së trashë ose kancerit të mitrës.
Studimi merr në konsideratë diferencën midis sheqerit të rafinuar dhe sheqernave natyrore. Sheqernat e natyrshme që ndodhen në fruta konsiderohen më pak të dëmshme, pavarësisht nga indeksi i tyre glykeik.
Për më tepër, një studim i vitit 1985 mbi sheqerin dhe rreziku i kancerit të zorrëve të mëdha zbuloi se pacientët qe merrnin me shume sheqer ishin më të predispozuar për zhvillimin e kancerit sesa pacientët me marrje më të ulët të sheqerit. Një studim i ardhshëm i botuar në vitin 2006 gjeti se konsumi i lartë i sheqerit dhe ushqimeve me sheqer të lartë ishte i lidhur me një rrezik më të madh të kancerit pankreatik dhe një studim tjetër tregoi rezultate të ngjashme për pacientët e kancerit të gjirit.
Prandaj:

*Konsumoni sasinë tuaj të përditshme të rekomanduar të frutave dhe perimeve. Sigurohuni që po merrni fibra, hekur dhe proteina të mjaftueshme në dietën tuaj. Mos pini lëngje frutash që kanë sheqer te shtuar , dhe përdorin ëmbëlsues natyral si mjalti ose stevia dhe shmangni shurupin e fruktizes se misrit dhe sheqerin e modifikuar gjenetikisht ose zëvendësimin e sheqerit me embelsues artificiale siç është aspartami.
*Hani sasinë e duhur të sheqerit: për gratë, jo më shumë se 6 luge caji ose 25 gramë sheqer çdo ditë, për meshkujt, jo më shumë se nëntë lugë çaji në ditë (37 gramë); kjo është e barabartë me 100 kalori për gratë dhe 150 për meshkujt. Shumica e njerëzve në Amerikë hanë dyfishin e kesaj sasie, mesatarisht rreth 22 lugë çaji në ditë.

To Top