Shëndetësi

Ja pse meshkujt nuk duhet t’i mbajnë celularët në xhep


Publikuar më:


Pavarësisht rrezikut nga celularët dhe rrezatimi i tyre, shumica prej nesh i mbajmë ata vazhdimisht pranë vetës – dhe shumicën e kohës në xhep.

Një studim i ri thotë se ka prova të mjaftueshme që tregojnë se meshkujt në veçanti nuk duhet t’i mbajnë celularët në xhep.

Një rishikim sistematik i 21 faqeve hulumtim në rrezatim tregon se celularët e vendosur pranë gjenitaleve të meshkujve për një periudhë të gjatë kohore dëmtojnë spermën, transmeton Gazeta Express.

Shumë hulumtues të shëndetit publik hezitojnë të thonë përfundimisht se celularët dëmtojnë spermën. Megjithatë, një rishikim nga një ekip në Universitetin e Njukestëllit në Australi kanë mbledhur dëshmi të mjaftueshme për të identifikuar shkaqet potenciale.

Autorët rishikuan 27 studime. 21 prej tyre treguan lidhje mes rrezatimit nga celularët dhe dëmtimit të spermës. Ekspozimi ndaj celularëve u gjet se ishte i lidhur me rreth 8% reduktim të lëvizshmërisë së spermës 9% reduktim të qëndrueshmërisë së saj.

Comments
To Top