Lajme

Rritja e çmimit të energjisë elektrike, KE miraton paketën e masave lehtësuese


Publikuar më:


Komisioni Evropian ka njoftuar një paketë masash për të lehtësuar një rritje të çmimit të energjisë që ka dërguar faturat në qiell në të gjithë Evropën. Miratimi i shkurtimeve të taksave dhe blerja e përbashkët e karburantit nga anëtarët e BE -së ishin ndër propozimet e paraqitura.

Çmimet e energjisë kanë arritur nivele rekord për arsye të ndryshme, duke përfshirë kërkesën e lartë për gaz natyror ndërsa ekonomitë shërohen nga pandemia Covid-19. Çmimi me shumicë i gazit është rritur me 250% që nga janari, duke shkaktuar një rritje të kostove për konsumatorët dhe bizneset.

Shefi i energjisë i Komisionit, Kadri Simson, tha të mërkurën se ekzekutivi i BE -së po iu përgjigje thirrjeve për veprim duke zbuluar një “kuti mjetesh të çmimit të energjisë”.

Kutia e veglave përshkruan hapat që vendet anëtare mund të ndërmarrin për të zvogëluar faturat e energjisë në vendet e tyre pa shkelur ligjin e BE -së. Ai kryesisht konfirmon masat që qeveritë kombëtare tashmë mund të përdorin, por konsideron se çfarë mund të bëjë më shumë Komisioni.

Simson tha se shtetet anëtare ishin të vendosura më së miri për të lehtësuar barrën e rritjes së çmimeve të energjisë me afrimin e dimrit.

Ajo u bëri thirrje vendeve të BE -së të marrin në konsideratë ndihmën emergjente të të ardhurave për familjet e cenueshme, ndihmën shtetërore për kompanitë dhe uljen e synuar të taksave.

Ajo gjithashtu këshilloi shtetet anëtare që të ndërpresin përkohësisht pagesat e faturave aty ku është e nevojshme, dhe të vendosin masa mbrojtëse për të shmangur shkyçjet nga rrjeti.

“Rritja e çmimeve globale të energjisë është një shqetësim serioz për BE -në,” tha zonja Simson. “Ndërsa dalim nga pandemia dhe fillojmë rimëkëmbjen tonë ekonomike, është e rëndësishme të mbrojmë konsumatorët e cenueshëm dhe të mbështesim kompanitë evropiane.”

Në krye të këtyre masave, zonja Simson tha se Komisioni do të shikonte përfitimet e mundshme të blerjes së gazit natyror nga vendet e BE -së.

Simson tha se vendet mund të blejnë kolektivisht gaz për të formuar një rezervë strategjike. Por, si skema e përbashkët për të blerë vaksina Covid-19 gjatë pandemisë, pjesëmarrja do të ishte vullnetare.

Ideja u propozua kohët e fundit nga qeveritë që duan më shumë ndërhyrje të BE -së, siç është Spanja.

Të gjitha vendet anëtare u inkurajuan të përdorin fondin e BE-së për rimëkëmbjen e Covid-19 prej 750 miliardë eurosh (636 miliardë dollarë; 867 miliardë dollarë) për të investuar në energji të pastër për të përmbushur objektivat e bllokut për klimën.

“Ne nuk po përballemi me një rritje për shkak të politikës sonë klimatike,” tha zonja Simson. “Çmimet e karburanteve fosile po rriten. Ne duhet të përshpejtojmë tranzicionin e gjelbër, jo ta ngadalësojmë atë.”

To Top