15,06,2024

59 të rinj nga Ferizaj në ISIS, 4 kanë vdekur- nis fushata vetëdijësuese kundër ekstremizmit

Must Read

Drejtoria Rajonale e Policisë në Ferizaj, ka nisur sot zbatimin e projektit më të ri: “Vetëdijesimi i të rinjëve mbi pasojat e ekstremizmit dhe radikalizmit fetar”. Zbatimi i këtij projekti, po bëhet  në bashkëpunim me Institucionet komunale të arsimit, me bashkësitë fetare të rajonit të Ferizajt, shkollat e mesme, me shoqërinë civile, ndërkaq këtë nismë e ka mbështetur edhe MPB-ja. Zbatimi i projektit,  nënkupton mbajtjen e ligjeratave më nxënës të shkollave të mesme  të Ferizajt dhe të komunave të këtij rajoni.

Ligjërata fillestare u mbajt sot, me nxënës të gjimnazit “Kuvendi i Arbrit” të Ferizajt. Veç nxënësve, të pranishëm në ligjëratë ishin edhe përfaqësues të MPB-së, KFOR-it, EULEX-it, ICITAP-it, OJQ-të.

Pas një vlerësimi të shkurtër të situatës aktuale të ndërlidhur me këtë temë të ndjeshme, nga aspekti policor, ligjëroi drejtori Rajonal i Policisë në Ferizaj, nënkoloneli Gazmend Hoxha. Ai vuri në pah procesin e radikalizimit dhe fazat e tij, siç janë: procesi rekrutimit, vendet e rekrutimit, identifikimi i caqeve, bindjet, mjetet e bindjes dhe rrezikun nga mundësia e përfshirjes së drejtpërdrejtë në aktivitete terroriste. Duke veçuar disa nga mënyrat e paraqitjes së ekstremizmit në vendin tonë nënkoloneli Hoxha vuri në dukje se, si rezultat i indoktrinimit me ideologji ekstremiste, viteve të fundit janë paraqitur edhe pasojat si: raste të jotolerancës ndërfetare dhe ndërsektare, probleme dhe konflikte të ndryshme në mes të ekstremistëve islamistë dhe besimtarëve islamë, pastaj edhe përpjekjet për t’u bërë faktorë politikë dhe për të realizuar agjendën e tyre politike dhe ideologjike.

Gjatë ligjëratës edhe njëherë u theksua shqetësimi i pjesëmarrjes së kosovarëve në luftërat në Siri dhe në Irak, sidomos përfshirja e të rinjve atje dhe kalimi i tyre në organizatat terroriste, “Al Nusra” dhe “ISIS” apo “ISIL”.

Duke folur me gjuhën e statistikave, nxënësve iu shpjegua se vetëm nga rajoni i Ferizajt në luftërat në Siri dhe Irak janë të përfshirë 59 persona, 4 nga të cilët janë raportuar të vrarë në zonat e konfliktit. Nisur nga kjo, Policia e Kosovës në vazhdimësi ka ndërmarrë dhe po merr masa parandaluese në bashkëpunim të plotë me institucionet relevante dhe me partnerët e saj.

Njohësi i çështjeve të sigurisë dhe ligjëruesi tjetër, Shkëlzen Marevci, kontribuoi me temën: “ Shkaktari dhe viktimat e terrorizmit”. Marevci theksoi faktin se “cak i organizatave terroriste janë kryesisht të rinjtë”. Prandaj “është i domosdoshëm qartësimi i mospërputhshmërisë së islamit me terrorizmin dhe fakti se nuk kanë asgjë të përbashkët”, nënvizoi Marevci. Sipas drejtuesve të Këshillit të Bashkësisë Islame në Ferizaj, obligim fetar i imamëve dhe predikuesve fetarë është interpretimi i islamit burimor. Fundja, mision i Bashkësisë Islame është ndërtimi i shoqërisë tonë”, theksoi përfaqësuesi KBI –së në Ferizaj, Ilmi Rexhepi.

Interesimi i nxënësve për këtë temë ishte mjaft i madh. Ata shtruan shumë pyetje për panelistët lidhur me këtë çështje, e cila, siç u tha në ligjëratë, mbetet kërcënim për shtetin dhe shoqërinë kosovare.

Këtë javë, do të vazhdojnë ligjëratat edhe në shkollat e tjera të mesme të Ferizajt, ndërkaq synimi është që zbatimi i projektit dhe ligjëratat, të vazhdojnë edhe gjatë muajit shtator nëpër shkollat e mesme të komunave të tjera të Rajonit të Ferizajt.

 

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Varroset me nderime ushtarake nënoficeri i FSK-së që vdiq në vendin e punës

Këtë të shtune është varrosur me nderime ushtarake nënoficeri Muhamet Beqiri, i cili vdiq në vendin e tij të...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img