Lajme

Veseli: Në janar do të thërras tryezën e partive për temat e mëdha


Publikuar më:


Kadri Veseli

Në një intervistë për “Ekonomia Online”, kryeparlamentari Veseli thotë se çështja e ratifikimit të demarkacionit të kufirit me Malin e Zi, krijimi i Asociacionit të Komunave Serbe dhe vazhdimi apo jo i dialogut me Serbinë, kanë të bëjnë drejtpërdrejt me funksionimin e shtetit të Kosovës dhe për to nuk duhet të ketë dallim pozitë-opozitë.

Në shkëmbim, koalicioni qeveritar është i gatshëm që opozitës t’ia japë drejtimin e Agjencisë Anti-Korrupsion, Auditorin e Përgjithshëm dhe në institucione të ngjashme.

Gjithashtu, Kreu i Kuvendit dhe i Partisë Demokratike fton opozitën “të marrë rol aktiv” dhe të përfshihet edhe në pjesën e dialogut me Serbinë.

“Opozita mund të marrë përgjegjësi që kanë të bëjnë me kontrollin demokratik të institucioneve… Kjo do t’i bënte mirë shoqërisë dhe shtetit”, thotë Kadri Veseli, në intervistën e fundvitit për agjencinë e lajmeve “Ekonomia Online”.

“Ne duhet të komunikojmë bashkërisht për çështjet e shtetit, kryerjen e obligimeve si shtet, për çka s’ka opozitë e pozitë. Ndërsa mund të flasim në rolin e opozitës në përmirësime në fushën e politikës, në ekonomi, legjislacion, çështjet që kanë ndikim të drejtpërdrejtë në rritjen e transparencës e ligjshmërisë brenda institucioneve, por dhe përmirësimin e jetës ekonomike dhe sociale të qytetarëve”.

“Opozita nuk duhet të ketë rol bllokues, por rol aktiv në marrjen e përgjegjësive si parti opozitare “, thekson Veseli.

Derisa, nga kryeministri Mustafa, opozita është fajësuar si fajtori kryesor pse kosovarëve nuk iu hoqën vizat më 2016, për shkak të bllokimit të ratifikimit të demarkacionit në Kuvend, Veseli e sheh këtë kusht më shumë si arsyetim të Bashkimit Evropian karshi Kosovës.

“Nuk jam shumë i sigurt, në rrethanat pas BREXIT-it brenda Bashkimit Evropian, rrethanat e një krize veçanërisht pas krizës së refugjatëve brenda BE-së, se është vetëm çështja e demarkacionit ajo që na mban peng në liberalizimin e vizave”.

Në këtë intervistë, Veseli flet dhe për murin “e turpshëm” në afërsi të urës së Ibrit.

Ai është i prerë se muri do të rrënohet. “Sa më shpejt është më mirë. Mosvendosmëria e institucioneve tona në këtë çështje e humb kuptimin e marrjes me politikë. Lejimi i tij e dëmton reputacionin e Kosovës”, shprehet kryeparlamentari.

Ndër sukseset më të mëdha të Kuvendit gjatë vitit që po ikën, Veseli veçon nxjerrjen e Ligjit për Trepçën.

Sipas tij, ky ligj krijon perspektivë të garantuar për ish-gjigantin industrial të Mitrovicës. “Trepça ka qenë, është dhe do të mbetet pronë e Kosovës. Nuk dëshirojmë t’i japim konotacion veprimtarisë ekonomike të Trepçës. Nuk ka konotacion ndëretnik, por tërësisht ekonomik… Trepça është një, nuk ka veri apo jug, dhe si korporatë e re do të funksionojë shumë mirë “.

Veseli parashikon që Trepça t’i zgjerojë veprimtaritë e saj prodhuese dhe se do të bëhet një ndër shtyllat e zhvillimit ekonomik të Kosovës.

.

Comments
To Top