Lajme

Vendosen rregulla të reja për azilin në gjithë Zvicrën


Publikuar më:


Rregulla të reja mbi procedurat e azilit kanë hyrë në fuqi në gjithë Zvicrën, duke siguruar vendime më të shpejta dhe këshilla ligjore falas për azilkërkuesi.

Shumica e procedurave të azilit tani duhet të përfundojnë brenda 140 ditëve në qendrat federale të azilkërkuesve. Kjo krahasohet me një mesatare prej 280 ditësh në 2015-ën.

Reforma u miratua nga dy të tretat e votuesve zviceranë në pranverë të vitit 2016.

Që nga 1 marsi, kërkesat për azil kryesisht do të përpunohen në qendrat e reja federale të azilkërkuesve, në vend se sa në kantonet. Rreth 80% e kapaciteteve akomoduese janë gati, tha ministria e drejtësisë në një njoftim për shtyp të enjten

Kërkuesit e azilit do të shpërndahen vetëm në kantonet nëse kërkohen hetime të mëtejshme. Këto procedura të zgjatura duhet të përfundohen brenda një viti, sipas dispozitave të reja ligjore.

Këshilla ligjore falas për azilkërkuesit është përfshirë në reformat në përpjekje për të siguruar që procedurat janë ende të drejta, pavarësisht se janë më të shpejta.

Azilkërkuesit tani do të kenë të drejtë për mbështetje ligjore falas nga dita e parë. Kjo do të ofrohet nga organizatat joqeveritare të cilat pastaj rimbursohen nga autoritetet federale. Këshilli zviceran për refugjatëtmbështet masat e reja, por disa organizata përfshirë Juristët Demokratikë të Zvicrësdhe Qendra Sociale Protestantethonë se marrëveshjet e reja shkojnë kundër etikës dhe pavarësisë së tyre.

Ministria e drejtësisë thotë se procedurat e reja do të “bëjnë të mundur integrimin e refugjatëve të njohur dhe personave të përkohshëm të pranuar më shpejt, por gjithashtu të kthehen më shpejt personat që nuk janë të varur nga mbrojtja zvicerane”.

Ai thotë se një test pilot në Cyrih që nga viti 2014 ka shkurtuar procedurat e azilit me një të tretën. Numri i ankesave ka rënë gjithashtu me një të tretën dhe tre herë më shumë azilkërkues janë kthyer vullnetarisht në vendin e tyre.


To Top