Editorial

Serbia mbështet Referendumin e Serbëve të Bosnjës, kurse ua mohon të drejtën e referendumit Vojvodinës, Sangjakut, Luginës së Preshevës dhe Rajonit të banuar me shumicë Bullgare


Publikuar më:


Shkruan: Refik HASANI

Referendumi i paralajmëruar nëse qytetarët e Republikës Serbe do të deklaroheshin për mbështesin vendimin që data 9 janari të festohet si  dita e Entitetit ku në këtë datë në vitin 1992  Serbët në Bosnjë deklaruan shkëputje nga Bosnja e Hercegovina dhe shpallën shtetin e tyre.Në shpalljen apo ndalimin e këtij referendumi  përveç Presidencës së përbashkët të tri Etniteteve që e përbëjnë Bosnjë Hercegovinën dhe Parlamentit të kësaj Federate  do të jen përgjegjëse edhe dyja shtetet tjera fqinje të Bosnjës që janë Kroacia dhe  Serbia si palë nënshkruese dhe garantuese e marrëveshjes së Dejtonit të arritur në vitin 1995. Mbajtja e këtij referendumi do të implikonte seriozisht edhe faktorin politik dhe ushtarak ndërkombëtarë.

Nëse Republika e Serbisë si palë nënshkruese e Dejtonit dhe që po e mbështet bashkëkombësit e vetë në Bosnjë atëherë parashtrohet pyetja: Si ka mundësi të ndal e pengoj  Republika e Serbisë mbajtjen dhe  ri-konfirmimin në Krahinën e Sanxhakut që është i populluar me shumicë Boshnjake.  Pas këtij referendumi një gjë të tillë zingjirore do të mbanin edhe Entitetit Kroat i Bosnjë e Hercegovinës.Nëse vërtet mbahet ky referendum atëherë edhe këso referendume,do organizoheshin edhe në Rajonet apo krahinat të banuara me shumicë jo serbe, si në :

–         Vojvodinë,

–         Rajonin e banuar me Bullgarë dhe

–         Medvegjë, Bujanoc,Preshevë ku edhe u mbajt referendumi më 1 dhe 2 mars 1992

Republika e Serbisë në këtë rast do të jetë përgjegjëse për mos respektimin e marrëveshjes së Dejtonit dhe shthurjen, mos funksionimin e Bosnjë e Hercegovinës si një shtet që aq shumë investoi faktori politik dhe ushtarak ndërkombëtar.  Nëse mbajtja e referendumit në Republikën Sërbska, të Bosnjë e Hercegovinës do të nxisë edhe mbajtjen dhe ri-konfirmimin e  referendumeve tjera dhe prishjen e marrëveshjes së Dejtonit këtë përgjigje do të japë koha. Serbia nuk mundë në njërën ana të mbështet Referendumin e Serbëve të Bosnjë  e Hercegovinës, kurse në anën tjetër t’ua mohon Vojvodinës,Sanxhakut, Luginës së Preshevës  dhe Rajonit të banuar me shumicë Bullgare të mbajnë apo organizojnë referendum.

 

Comments
To Top