Lajme

SBASHK letër publike Kurtit: Të zbatohet Ligji i ri i pagave


Publikuar më:


Sindikata e Bashkuar e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë, i ka shkruar një letër publike kryeministrit të Kosovës Albin Kurti.

Nëpërmjet kësaj letre SBASHKi bën thirrje qeverisë që të sigurojë zbatimin e Ligjit të ri të pagave.

Sindikata e Bashkuar thotë që planifikimi për këtë ligj duhet të bëhet në buxhetin e vitit 2020.

Letra e plotë drejtuar kryeministrit Kurti:

Këshillë publike e SBASHK-ut drejtuar Kryeministrit Kurti dhe Qeverisë

Në Ligjin e Buxhetit për vitin 2020  planifikoni  mjetet për Ligjin e pagave

Nëse Ministria për Financa nuk bën planifikime buxhetore  për ligjin e pagave dhe Qeveria përkrah një ide të tillë, atëherë  në tërë sistemin arsimor  do të përsëritej situata e janarit të vitit të kaluar, gjegjësisht bazuar në kërkesat e anëtarësisë  do të ketë veprime sindikale  dhe grevë në nivel vendi  nga çerdhet, institucionet e Arsimit Parauniversitar dhe në të gjitha Universitetet publike.

Ngatërrimet që ishin bërë pa qëllim mes Ligjit për zyrtarët publik  dhe atij të Pagave  te lajmi lidhur për  zgjatjen e masës së pezullimit   nga Kushtetuesja edhe për një muaj kishin krijuar tensione shtesë të gjithë anëtarësia e SBASHK-ut. Tensionet janë shtuar edhe më tepër   nga lajmi i shpërndarë , që urojmë të mos jetë i saktë, se Ministria e Financave duke përgatitur Projektligjin e buxhetit për vitin 2020  nuk do të planifikojë fare mjete për implementimin e Ligjit të pagave .

SBASHK-u  i drejtohet me këshillën publike   Kryeministrit Kurti  dhe Qeverisë së Republikës  së Kosovës që  duke planifikuar  Projektligjin për buxhetin e vitit 2020  të mos e harrojnë Ligjin e pagave, implementimin e të cilit më të drejtë e presin  mijëra të punësuar në sektorin publik e mes tyre edhe ata në sektorin e arsimit.

Mijëra anëtarë të SBASHK-ut besojnë fuqishëm se Kushtetuesja do të jep ndonjë vërejtje, por Ligji i pagave do të nis së zbatuari  dhe pastaj Parlamenti do të bëj përmirësimet  dhe nëse Ministria për Financa nuk bën planifikime buxhetore  për Ligjin e pagave dhe Qeveria përkrah një ide të tillë, atëherë  në tërë sistemin arsimor  do të përsëritej situata e janarit të vitit të kaluar, gjegjësisht bazuar në kërkesat e anëtarësisë  do të ketë veprime sindikale  dhe grevë në nivel vendi  nga çerdhet, institucionet e Arsimit Parauniversitar dhe në të gjitha Universitetet publike.

SBASHK-u me qëllim që çështjet të sqarohen  me dialog i ka dërguar kërkesë Kryeministrit Albin Kurti  për takim  në afatin më të afërt të mundshëm , qoftë edhe në ditët e vikendit, ndërsa të hënën do të mbaj takim të jashtëzakonshëm konsultativ lidhur me situatën me kryetarët e nivelit sindikal komuna dhe të Universiteteve për të marrë hapa  dhe veprime konkrete bazuar  karshi  situatës.

To Top