Lajme

Marrëveshja e re: Kosovarët që kanë punuar në Zvicër mund t’i marrin pensionet


Publikuar më:


Marrëveshja e re e sigurimeve shoqërore që Berna po planifikon të lidhë me Prishtinën, korrespondon me marrëveshjet e tjera të sigurimeve shoqërore të lidhura nga Zvicra, informojnë mediat zvicerane.

Kosovarët që kthehen në vend, duhet përsëri t`i marrin pensionet e tyre AVS ose AI. Komiteti i sigurimeve shoqërore i Këshillit shtetëror mbështet njëzëri një marrëveshje të re, të nënshkruar me Prishtinën. Ndryshe nga Këshilli Federal, megjithatë, ai dëshiron të paraqesë tekstin në referendumin opsional.

Vendimi u mor me 8 vota për, 1 kundër dhe 3 abstenime, kanë thënë të mërkurën shërbimet e Parlamentit, transmeton Albinfo.ch.

Në thelb, marrëveshja e re korrespondon me marrëveshjet e tjera të sigurimeve shoqërore të lidhura nga Zvicra. Ajo plotëson standardet ndërkombëtare të koordinimit të sistemeve të sigurimeve shoqërore.

Kosova është i vetmi shtet i ish Jugosllavisë, me të cilin nuk ka marrëveshje që nga 1 prilli 2010. Në dhjetor të vitit 2009, qeveria kishte vendosur të mos e ripërtërijë atë, pasi hetuesit në vendngjarje kishin pranuar kërcënime me vdekje.

Në këtë proces, Zyra federale e sigurimeve shoqërore kishte refuzuar pagesën e pensioneve të reja AVS dhe AI. Pas disa kthesave, Gjykata Federale më në fund i dha të drejtë. Kosovarët që kthehen në vendin e tyre nuk mund të kërkojnë anuitete.

Ata kanë të drejtë vetëm për një rimbursim të kontributeve të tyre. Anuitetet e vjetra, të paguara para prillit 2010, megjithatë nuk janë të prekura.

Ndërkohë, Kosova ka zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme legjislacionin e saj të sigurimeve shoqërore dhe ka vënë një strukturë të përshtatshme, thotë qeveria. Marrëveshja e re do të sigurojë një nivel të lartë të barazisë së trajtimit për personat e siguruar dhe do të bëjë të mundur përsëri të paguajë pensionet për qytetarët e Kosovës jashtë vendit. Ajo përfshin një klauzolë të ndihmës së ndërsjellë për të luftuar abuzimin.

To Top