Lajme

Gjyqësori kurrsesi s’po mund t’i zgjidhë qindra mijëra lëndë


Publikuar më:


Pallati i Drejtësisë

Autoritetet kompetente thonë se problem për këtë çështje, paraqet mungesa e llogaridhënies dhe papërgjegjësia e gjyqtarëve.

Kryesuesi i Këshillit Gjyqësor të Kosovës, Nehat Idrizi, deklaroi për Radion Evropa e Lirë se gjyqtarët në gjykata të caktuara nuk e kanë përmbushur normën e lëndëve, të cilat është dashur të përfundojnë, andaj, sipas tij, numri i lëndëve të pazgjidhura vazhdon të jetë i madh.

“Janë dikur rreth 400 mijë lëndë. Prej tyre 200 mijë janë për kundërvajtje. Diku i bie që rreth 200 mijë lëndë janë penale, civile dhe të çështjeve tjera”, tha Idrizi.

Për dallim nga gjykatat e tjetra të Kosovës, ajo Themelore në Prishtinë është më e ngarkuar, nënvizoi ai.

Betim Musliu, nga Instituti i Kosovës për Drejtësi, tha për Radion Evropa e Lirë se janë dy arsye që kanë ndikuar në moszgjidhjen e një numri të madh të lëndëve në gjykata.

Arsyeja e parë, sipas tij, është mospërkrahja e duhur për sistemin gjyqësor dhe prokurorial. Kurse e dyta, është mungesa e llogaridhënies.

“Një prej problemeve më kryesore vazhdon të mbetet numri i madh i lëndëve, të cilat trashëgohen nga viti në vit. Nëse e shohim numrin e lëndëve që vijnë në punë brenda vitit dhe numrin e lëndëve që zgjidhen brenda vitit, atëherë del se gjyqtarët dhe prokurorët janë efikas,por problem mbetet numri i madh i qindra mijëra lëndëve që trashëgohen nga viti në vit. Për këtë duhet të ketë një strategji për zgjidhje”, theksoi Musliu.

Ndërkohë, Nehat Idrizi tha se problemi që shkakton grumbullimin e lëndëve buron nga mungesa e resurseve njerëzore. Sipas tij, Këshilli Gjyqësor i Kosovës është duke punuar në hartimin e një strategjie për zvogëlimin e numrit të lëndëve të pazgjidhura.

“Në këtë vit [vitin 2017] do të punojmë më tepër, që të rrisim përgjegjësinë e gjyqtarëve, në mënyrë që ata të jenë më në nivel të detyrës dhe të jenë më efikas. Kemi menduar, po ashtu në ndihmën e bashkëpunëtorëve profesional, ku është menduar që një bashkëpunëtor të asistojë te dy gjyqtarë”, sqaroi Idrizi.

Ndryshe, korrupsioni në gjyqësi, mosefikasiteti, grumbullimi i lëndëve, ngadalësimi në reforma – janë vetëm disa nga kritikat më të shpeshta që i janë bërë sistemit të drejtësisë edhe gjatë vitit 2016 nga organizatat vendore dhe ndërkombëtare.

Vetë udhëheqës të këtyre mekanizmave kanë thënë se sistemi i drejtësisë në Kosovë vazhdon të përballet me probleme të mëdha.

Ata kanë thënë se pavarësisht punës së bërë gjatë vitit 2016, nuk do të thotë se është bërë sa duhet për të kthyer besimin e duhur të qytetarëve në gjykata e prokurori. /REL

.

Comments
To Top