Lajme

Aleppo u shkatërrua tërësisht, por si është e mundur që atje ka internet?


Publikuar më:


Në më shumë se katër vjet, që nga viti 2012, qyteti në më i rëndësishëm strategjik i Sirisë është duke u përballur me beteja të ashpra. Që nga dita e parë e luftës qyteti u nda në Lindje dhe Perëndim.

Lindja e Aleppos ka qenë nën kontrollin e rebelëve, ndërsa perëndimi që prej ditës së parë është mbajtur nga forcat pro-qeveritare.

Në ditët e fundit ushtria besnike të presidentit sirian Bashar al-Assad ka marrë plotësisht nën kontroll pjesën lindore, rebelët pësuan disfatë nga e cila ajo kurrë nuk mund të riparohet.

Në të njëjtën kohë në Aleppo është kapur një numër i madh i civilëve që po flasim për tmerrin që po ndodh atje përmes rrjeteve sociale.

Megjithatë, në këto ditë të tmerrshme lufte shtohet pyetja pse lufta nuk ka shkatërruar rrjetin për internet?

Përgjigja në fakt është fare e thjeshtë, thotë Index.hr.

Internet në Aleppo është shpesh në dispozicion, në tetor të këtij viti Ministri sirian i Komunikacionit dhe Teknologjisë njoftoi se ka lidhje interneti, edhe pse kohë pas kohe mund të jetë i dobët për shkak se nuk është i restauruar plotësisht. Ministri në Facebook ka falënderuar të gjithë ata që ndihmuan që të ri-mundësojnë interneti për njerëzit në Aleppo.

Megjithatë, pjesa me internet mbulon vetëm Aleppo perëndimor, pjesë e cila është nën kontrollin e forcave qeveritare.

Ndërsa, në Aleppon lindore situata është shumë më e paqëndrueshme, banorët mbështeten në lidhje të pasigurta kryesisht nëpërmjet të ashtuquajturit satelit VSAT.

Që nga fillimi i luftës u shkatërrua infrastruktura e shumë kompanive të telekomunikacionit, pa të cilat është e pamundur që të ketë internet. Si rezultat i kësaj, që nga viti 2013, lidhjet e internetit në Alepo mbështeten në kabllot e Telekomit Turk të cila kalojnë nëpër qytet Sarakiba, në perëndim të Aleppo, që është në duart e rebelëve.

Rebelët në gusht të vitit 2013, u munduan të përdorin atë në mënyrë të kufizuara, por nuk zgjati shumë. Autoritetet më pas u përpoq përsëri që Aleppon perëndimore të lidhin me internet nëpërmjet kanaleve të tjera, por edhe kjo nuk zgjati shumë. Vetëm në fund të 2015 u ri-themelua me ndihmën e infrastrukturës së internetit në Latakia, një rajon Komej i cili është shtyllë e Asadit.

Në fakt, ndërhyrja ruse, ashtu si edhe në shumë gjëra të tjera, e kanë ndihmuar të rivendosin internetin në zonat nën kontrollin e Asadit.

Rivendosja e internetit atje ishte bërë për popullsinë që të tregonë se gjërat janë nën kontroll nga pjesa e Asadit. /Lajmi.net/

.

Comments
To Top