Editorial

8 Mars – Apel për gratë në Rusi


Publikuar më:


Dr. Sc. Salihe Salihu

8 Marsi do të ishte një ditë kur të gjitha gratë në botë duhet të kërkonin më shumë të drejta për gratë dhe të hiqnin qafe diskriminimin në bazë gjinore.

Por sot, nuk është një ditë vetëm për ditën e gruas. Sot është një ditë që të gjitha ne gratë në botë i kemi kthyer sytë në luftën në Ukrainë.

Prandaj, sot me 8 Mars, si Dita e Gruas për të Drejtat, barra e rëndë u shtohet grave që shpëtojnë jetën e djemve, vajzave, burrave, vëllezërve, motrave, baballarëve, baballarëve, nënave dhe të gjithë njerëzve. Barrë edhe më e rëndë u ngarkohet grave ruse, të cilat duhet të tregojnë qartë kërkesën për të ndaluar luftën.

Ju gratë ruse keni qenë gjithmonë të afta të ndryshoni shumë katastrofa, si në kohën e Luftës së Parë Botërore. Ne ende kujtojmë heroizimin tuaj,  kohën kur vdiqën 2 milionë ushtarë rusë dhe ju ngritët zërin kundër vdekshmërisë. Ju, gra ruse morët në dorë fatin rus dhe dolët të protestoni katër ditë radhazi me aksionin për paqe e bukë. Protestat tuaja dhanë rezultat duke e detyruar Carin të abdikonte.

Ky veprim është shembull që duhej ripërsëritur sot, në 8 Mars, Ditën e Gruas!

Sot a keni mundësi t’i përgjigjeni situatës në Ukrainë duke filluar protestën kundër liderit tuaj politik, vendimit të Putinit, i cili është dëm si për vendin tuaj ashtu edhe për Ukrainën.

Guxoni të dilni në Mars 8 dhe të protestoni së bashku!

Sot, 8 Mars, është koha për të mbledhur të gjitha gratë nga të gjitha anët e Rusisë duke kërkuar:

  • ndalimi i granatimeve dhe luftës;
  • solidariteti me gratë e fqinjit tuaj;
  • paqe për të dy vendet;
  • sillni burrin dhe djemtë tuaj në shtëpi;
  • ofroni ndihmën tuaj njerëzve në nevojë;
  • respektimi i të drejtave të secilit për të jetuar;
  • lufta prodhon vetëm lufta – ndalo këtë.

Ju lutemi, mos e neglizhoni forcën tuaj për të ndikuar për të drejtat për të jetuar pavarësisht përkatësisë – ne të gjithë jemi njerëz para çdo përkatësie tjetër. Sot keni mundësinë të vendosni për botën më të mirë dhe të shpëtoni shumë jetë.

Vepro: Dilni në rrugë me një kërkesë akute që duhet të tingëllojë në të gjithë botën: vdekja njerëzore nuk mund të tolerohet më!

To Top