04,03,2024

TIKA do të bëjë restaurimin e 3 xhamive të periudhës osmane në Maqedoni

Must Read
thumbs_b_c_0ca209391b64d880c4fa8ccfd823dccb

Me rastin e fillimit të punimeve konstruktive për “Restaurimin e xhamive të periudhës osmane Sultan Murat, Ishak Bej (Allaxha) dhe Husejin Shah në Shkup”, që do të realizohet nga TIKA në bashkëpunim me Bashkësinë Islame të Maqedonisë dhe Ministrinë e Kulturës, u organizua “Ceremonia e nënshkrimit për dorëzimin e vendit”.

Pas ceremonisë së nënshkrimit që u organizua me pjesëmarrjen e koordinatorit të TIKA-s në Shkup, Temoan Tiryaki dhe kryetarit të Bashkësisë Islame të Maqedonisë, Sulejman Efendi Rexhepi, u mbajt konferencë e përbashkët për media.

Tiryaki tha se TIKA në Maqedoni dhe Ballkan ka realizuar projekte dhe aktivitete në fusha të ndryshme. “Në kuadër të kësaj, janë përfunduar punimet e projektimit, janë caktuar firmat përmes tenderit dhe kanë filluar punimet e restaurimit për xhamitë Sultan Murat, Allaxha dhe Husejin Shah, punimet projektuese të të cilave i kemi filluar vitin e kaluar”, u shpreh Tiryaki.

Duke theksuar se xhamitë që do të restaurohen janë ndër objektet më të rëndësishme në Shkup, Tiryaki tha se të ato janë simbolet e qytetit.

“Shpresojmë që brenda dy apo dy viteve e gjysmë ta përfundojmë restaurimin e këtyre objekteve dhe sërish t’ua dorëzojmë Bashkësisë Islame”, tha Tiryaki, duke falënderuar më tej Bashkësinë Islame të Maqedonisë për mbështetjen e ofruar.

Ndërkaq, kryetari i Bashkësisë Islame të Maqedonisë, Sulejman Efendi Rexhepi tha se në ceremoninë e kanë nënshkruar marrëveshjen për restaurimin e tre xhamive të cilat janë monumente historike dhe të mbrojtura me ligj.

“Falënderojmë TIKA-n për restaurimin e xhamisë Husejin Shah, e cila është ndër xhamitë e para të ndërtuara në Maqedoni në periudhën osmane, xhamisë Sultan Murat, e cila është ndër xhamitë më të mëdha në Ballkan, dhe xhamisë Allaxha, e cila pranohet si njëra ndër monumentet e rralla historike”, tha Rexhepi, duke shtuar se bashkëpunimi mes Bashkësisë Islame dhe TIKA-s është në nivelin më të lartë.

Rexhepi më tej theksoi se viteve të fundit TIKA ka punuar jo vetëm në mbrojtjen e xhamive, por edhe të gjithë trashëgimisë aktuale kulturore të periudhës osmane.

Gjithashtu, me mbarimin e vitit akademik 2016-2017 TIKA do të fillojë me punimet për plotësimin e mungesave të Medresesë Isa Beu në Shkup dhe konviktit të tij.

Gjatë restaurimit, tre xhamitë do të jenë të mbyllura për adhurim.

.

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Arrestohet një person për falsifikim të parasë në Ferizaj 

Me datën 28.02.2024, rreth orës 23:00 policia e stacionit në Ferizaj ka pranuar një informacion se në një lokal,...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img