Shëndetësi

Studimi i ri: Pirja e duhanit bën që tri herë më shumë qeliza të infektohen me koronavirus


Publikuar më:


Pirja e duhanit rrit rrezikun e infeksionit të rëndë me coronavirus duke lagur reagimin imunitar të trupit, sugjeron një studim i ri.

Studimet laboratorike në modelet e rrugëve të frymëmarrjes të bëra nga qelizat burimore njerëzore zbulojnë se pirja e duhanit ndalon molekulat kryesore të sistemit imunitar, të quajtura interferone, të funksionojnë si duhet.

Interferonet janë lajmëtarë që u tregojnë qelizave të infektuara të bëjnë proteina për të sulmuar patogjenin pushtues dhe janë thelbësore për të luftuar infeksionin fillestar. Ata gjithashtu thërrasin mbështetje nga sistemi më i gjerë imunitar dhe paralajmërojnë qelizat e pa infektuara që të përgatiten për virusin, shkruan DailyMail.

Studimi zbuloi se pirja e duhanit ndalon që kjo rrugë të funksionojë siç duhet, dhe kjo shkakton një rritje deri në tre herë të numrit të qelizave njerëzore të infektuara nga virusi. Ky zbulim shkon kundër një numri në rritje të provave që tregojnë se duhanpirësit në të vërtetë kanë më pak të ngjarë të kapin coronavirusin ose të sëmuren rëndë.

Akademikët kanë mbetur të hutuar nga të dhënat, duke pasur parasysh se dekada studimesh kanë zbuluar se pirja e duhanit rrit rrezikun e sëmundjeve vdekjeprurëse të tilla si kanceri i mushkërive, goditjet në tru dhe diabeti.

Por sapo duhanpirësit të jenë në spital, disa studime kanë sugjeruar se ka më shumë të ngjarë që ta shohin sëmundjen e tyre të përparojë me shpejtësi dhe të çojë në vdekje. Në studimin e ri, shkencëtarët nga UCLA përdorën qelizat burimore njerëzore nga dhuruesit për të krijuar një analog të rrugëve të frymëmarrjes, të quajtur një kulturë ndërfaqeje ajër-lëng.

Studiuesit u përqendruan në këtë pjesë të sistemit të frymëmarrjes para mushkërive sepse aty formohet mukusi dhe jetojnë shumica e qimeve të vogla të krijuara për të ndihmuar lëvizjen e mukusit dhe çdo infeksion të bllokuar jashtë trupit.

Disa mbetën të papërdorur, ndërsa disa ishin të ekspozuar ndaj tymit të cigares për tre minuta çdo ditë për katër ditë. Ata pastaj u infektuan të dy me SARS-CoV-2 për të parë se si u soll virusi në të dy sistemet. Në modelet e ekspozuara ndaj tymit, studiuesit shprehen në punimin e tyre, botuar në Cell Stem Cell, kishte midis dy dhe tre herë më shumë qeliza të infektuara.

“Nëse mendoni për rrugët e frymëmarrjes si muret e larta që mbrojnë një kështjellë, pirja e cigareve është si krijimi i vrimave në këto mure”, thotë autori i studimit të fundit Brigitte Gomperts, nga UCLA. “Pirja e duhanit zvogëlon mbrojtjen natyrore dhe kjo lejon që virusi të vendoset”.

Në fillim të pandemisë, kur dihej pak për SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, studiuesit paralajmëruan instinktivisht që duhanpirësit do të ishin në rrezik më të lartë për shkak të faktit se coronavirusi synon sistemin e frymëmarrjes dhe faktin e pirjes së duhanit ka kohë që lidhet me kancer të mushkërive, goditje në tru, diabet dhe probleme të tjera kronike.

Sidoqoftë, shpejti u shfaqën studime që  tregojnë se duhanpirësit janë në rrezik të zvogëluar. Ekspertët u përplasën për të shpjeguar se si kjo mund të ishte e vërtet duke e quajtur të çuditshme.

Për shembull, një studim nga Meksika i botuar në verë analizoi të dhëna nga pothuajse 90,000 pacientë dhe zbuloi se duhanpirësit kishin 23 për qind më pak të ngjarë se jo-duhanpirësit të diagnostikoheshin me COVID-19. Ndërkohë, mjekët francezë kanë sugjeruar që nikotina mund të kontrollojë sistemin imunitar, duke e ndaluar atë nga reagimi i rrezikshëm ndaj infeksionit – një fenomen i që vrau shumë pacientë me COVID- 19.

Në qershor, Organizata Botërore e Shëndetësisë deklaroi se pirja e duhanit – e cila dëmton funksionin e mushkërive – mund t’i bëjë njerëzit më të ndjeshëm ndaj COVID-19.

To Top