16,04,2024

Ja pse regjimi i Putinit është në prag të shembjes

Must Read

dd53103e-64dd-41de-a9f9-f7926cc7cdd8-2060x1236-780x439

Ngjarjet e trazuara në Ukrainë në vitin 2014, kanë reduktuar trajektoret e mundshme të vendit në një të vetme – një rrugë që shpejt do të çojë në rrëzimin e qeverisë së Putinit, në rast se nuk ka një ndryshim radikal të kursit të saj

Para krizës së Krimesë dhe asaj në Lindje të Ukrainës, dukej sikur regjimi i presidentit Vladimir Putinit ishte mjaft i qëndrueshëm, dhe mund të zgjaste për disa vite me radhë pa ndonjë ndryshim të thellë.

Por pas vitit 2014, ka patur një ndryshim cilësor në karakterin e regjimit. Tani, legjitimitetin e vet rregjimi e gjen tek aksionet ushtarake, në vend të kutive të votimit.

Sot, legjitimiteti i regjimit buron jo nga poshtë-lart me anë të zgjedhjeve, por nga lart-poshtë, duke e vendosur vendin në një gjendje të përhershme lufte.

Edhe pse Putin mbeti në pushtet, roli i tij ndryshoi rrënjësisht – tashmë ai është më shumë një Car, sesa drejtues i një institucioni të rëndësishëm, transmeton bota.al.

Regjimi ka lëvizur nga një sistem hibrid që ende mbante së jashtmi fasadën e një demokracie, në një shtet autoritar në shkallë të plotë, ndërsa ndryshimi i balancës së pushtetit i ka bërë elitat më të ndërvarura nga presidenti.

Ky pozicion është i paqëndrueshëm, duke patur parasysh tkurrjen e burimeve financiare, humbjen e durimit të elitave që nuk duan të jetojnë përherë në një kamp ushtarak, dhe degradimin e shpejtë të sistemit politik dhe administrativ të Rusisë…

Ne kemi marrë në konsideratë 5 dinamika të ndryshme, të cilat tentojnë t’i përgjigjen pyetjes sesa kohë i ka mbetur ende regjimit të Putinit…

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Në Ferizaj u shënua 16 Prilli-Dita e të Zhdukurve me Dhunë

Me rastin e 16 Prillit - Ditës të të Zhdukurve me Dhunë në Komunën e Ferizajt, Komuna e Ferizajt...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img