26,05,2024

Gjermanët thonë: Rusia do të falimentojnë deri në fund të vitit!

Must Read

shba-t-euml-dhe-rusia-dy-ushtri-p-euml-rball-euml-video_hd-780x439

Të ardhurat e ulëta nga shitja e naftës, sanksionet, probleme strukturore dhe rezervat që janë duke u harxhuar, tregojnë se Rusia është në krizë ekonomike. Ekonomia gjatë vitit të kaluar u tkurr me 3.8 për qind, ndërsa Banka Botërore për këtë vit pret rënie prej 1.9 për qind.

Në të njëjtën kohë, vendi ka shumë probleme tjera. Për shembull, çmimi i naftës në dy vitet e fundit është përgjysmuar, ndërsa kompanitë shtetërore dhe të naftës po kanë shumë më pak para.

“Me një çmim të tillë të ulët të naftës dhe të gazit natyror, është e vështirë për të financuar buxhetin”, ka thënë Stefan Meister, ekspert për Rusinë nga Shoqata Gjermane për Politikën e Jashtme. “Qeveria mund të arnojë vrimat në buxhet vetëm nëse merr para nga rezervat e shtetit”.

Sanksionet perëndimore, të cilat ishin një reagim ndaj aneksimit të Krimesë dhe ndaj konfliktit në Ukrainë, ndikojnë po ashtu në këtë. Tregtia është pezulluar e kjo pengon edhe financimin e investimeve, transmeton Telegrafi.

“Sanksionet perëndimore u kanë pamundësuar bankave dhe firmave tona të marrin hua jashtë, jo vetëm në Evropë, po në tërë botën”, ka thënë Vladimir Milov, lideri i partisë opozitare Zgjedhja Demokratike dhe drejtor i Institutit për Politika Energjetike. “Askush nuk na huazon para, madje as Kina”.

Kreditë në dhjetë vitet e fundit kanë qenë baza e rritjes ekonomike ruse. Sanksionet e kanë zvogëluar vëllimin e kredisë nga 700 në 470 miliardë dollarë amerikanë.

Kjo humbje e madhe e kapitalit ka bërë që rubla të devalvojë përgjysmë në raport me dollarin.

Ndër problemet tjera në Rusi janë edhe ato strukturore: në ekonomi sundojnë disa sipërmarrës të mëdhenj që ndërlidhen me politikën, në vend nuk ka konkurrencë e as shtet ligjor.

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Arrestohet një person në Ferizaj, i dyshuar se ka kryer rrëmbim të një personi në Fushë Kosovë

Me datë 25.05.2024 rreth orës 09:35 policia rajonale e Ferizajt ka pranuar një informatë me telefon nga një femër...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img