04,03,2024

Ban Ki-moon: Raporti tremujorësh për Kosovën, jo i mirë

Must Read
Ban Ki-moon

Raporti, mbulon periudhën nga 16 deri në 15 tetor 2016. Ban ka vlerësuar se në këtë periudhë të tensioneve politike në qendër të kontestit është lidhur ajo me demarkacionin me Malin e Zi dhe miratimin e ligjit mbi Trepçën.

Ky, raporti vuri në dukje, tensionet e krijuara ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, ndërkohë që zbatimi i marrëveshjeve të arritura në kuadër të dialogut të Brukselit ka qenë i ngadalshëm, transmeton lajmi.net.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së në largim, mirëpret, siç tha ai, çdo përparim të rëndësishëm në normalizimin e marrëdhënieve mes Prishtinës dhe Beogradit përmes dialogut i cili është nën ombrellën e BE-së, por ai tha se është shumë i shqetësuar në lidhje me ngadalësimin e marrëveshjeve të rëndësishme.

Zbatimi i marrëveshjes në dialogun mes Kosovës dhe Serbisë është ende relativisht i ngadalshëm, vlerëson Ban. Ai tha se të dyja palët kanë sinjalizuar dëshirën e tyre për të bërë disa përparime, duke përfshirë në çështjen e krijimit të Asociacionit të Komunave Serbe (AKS).

Ban rikujton liderët politikë në Kosovë dhe Serbi se është në përgjegjësinë e tyre të vazhdohet dialogu në nivel të lartë, pa vonesa dhe vetëm me guxim dhe vullnetit politik të kalohen pengesat e mbetura dhe të sigurojnë zbatimin e plotë të të gjitha marrëveshjeve të arritura deri më tani.

Ai foli edhe mbi situatën në veri të Kosovës, sipas tij, situata tani është shumë më e qetë se vitin e kaluar, po ashtu tha se bashkëpunimi mes autoriteteve komunale në këtë pjesë të Kosovës dhe ministrisë me seli në Prishtinë është përmirësuar, sidomos në lidhje me financimin e komunave.

Ai gjithashtu shpreh keqardhjen për numrin ende të vogël të të kthyerve serb në Kosovë.

Kur është fjala për incidentet e sigurisë, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së tha se në tre muajt e fundit janë regjistruar 69 incidente në tërë Kosovën që goditin pakicat, krahasuar me 94 sa ishte një vit më parë.

Ai gjithashtu theksoi se EULEX-i vazhdon praninë e tij në Kosovë, si dhe OSBE-ja dhe KFOR-i do vazhdojnë të kryejnë rolin e vet në kuadër të Rezolutës 1244.

Sa i përket Gjykatës Speciale për krime të luftës, ka thënë se janë ndërmarrë  hapa të rëndësishëm dhe duhet të vazhdohet puna. /Lajmi.net/

 

.

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Arrestohet një person për falsifikim të parasë në Ferizaj 

Me datën 28.02.2024, rreth orës 23:00 policia e stacionit në Ferizaj ka pranuar një informacion se në një lokal,...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img