18,06,2024

Planifikoheshin liqene në tokën që tash i takon Malit të Zi (Video)

Must Read

Eksperti i ujërave Avdi Gjonbalaj thotë se Kosova humb territor me marrëveshjen e 26 gushtit për demarkacionin me Malin e Zi.

Gjonbalaj humbjen e territorit e lidh me një projekt të ish-Krahinës së Kosovës për liqene akumuluese në pjesën që me marrëveshjen e nënshkruar në Vjenë vitin e kaluar i takon Malit të Zi.

“Në vitin 1963 ‘Energoprojekti’ i Beogradit, një kompani me renome për lami të ujërave, ka bërë një projekt për shfrytëzimin energjetik të ujërave të Bistricës të Pejës. Në atë studim janë paraparë të ngrihen 3 akumulime, e njëra prej atyre akumulimeve është në lumin e Bjelluhës”, thotë ai.

Sipas ekspertit Gjonbalaj, Kosova ka pasur mundësi të planifikojë projekte të tilla veç në territorin e vet.

“Kosova ka mundur të planifikojë veç në territor të vetin, e jo në territore të tjetërkujt,” tha Gjonbalaj.

Edhe Azem Vllasi, njohësi i politikës së ish-Jugosllavisë tha se republikat dhe krahinat e këtij shteti kanë mundur të porosisin projekte vetëm për territorin e vet.

“Kjo ka të bëjë me rrjedhat e ujit në drejtim të Kosovës, i porositur projekti prej institucioneve të Kosovës, domethënë në territorin e Kosovës. Nuk ka mundur Kosova e as një institucion i Kosovës me porosit kësi projekte për në territor të Malit të Zi, e as anasjelltas që Mali i Zi të bëjë projekte të tilla në Kosovë,” tha në mes tjerash Vllasi.

KALLXO.com ka provuar që të kontaktojë edhe me kryetarin e Komisionit Qeveritar për Shënimin e Vijës Kufitare me Malin e Zi, Murat Mehën, në lidhje me pretendimet e ekspertit Gjonbalaj, por Meha ka thënë se komisioni e ka kryer punën e tij dhe tash u takon institucioneve tjera të vendosin për demarkacionin.

Edhe pse kanë kaluar më shumë se 10 muaj nga nënshkrimi i marrëveshjes që përcakton vijën kufitare me Malin e Zi, ajo ka mbetur pezull dhe ende nuk i ka shkuar për ratifikim Kuvendit, edhe pse është kusht për lëvizjen pa viza në Zonën Schengen të kosovarëve.

Opozita por edhe disa ekspertë tjerë po e kundërshtojnë këtë marrëveshje, ngase sipas tyre Kosova humb tokë nga ajo.

Dje disa deputetë opozitarë vizituan zonën kufitare me Malin e Zi të ftuar nga banorët e Rugovës.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5tBe-9spqG8&w=100&h=281]

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Aliu: Nënkalimi për vetura dhe këmbësorë tek Stacioni i Policisë, tashmë ka mbyllur gjysmën e punimeve

Kryetari i komunës së Ferizajt, Agim Aliu, ka bërë të ditur se nënkalimi te stacioni i Policisë për vetura...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img