17,06,2024

Doktori 106 vjeçar që nuk dorëzohet

Must Read

Duke vënë kravatën e tij të preferuar Dr.A.William Frankland, ulet në kolltukun e tij dhe na tregon storien e tij të jetës, të cilën producentët e Hollywoodit, mund vetëm ta ëndërrojnë.

Ai  ka lindur si një binjak në vitin 1912, ka filluar shkollën e mjekësisë në vitin 1930 dhe ka mbajtur një post ushtarak gjatë Luftës së Dytë Botërore, që rezultoi me burgosjen e tij për tri vite.

Pas luftës, ai studioi nën udhëheqjen e Alexandër Fleming, njeriut që zbuloi penicilinën, transmeton Indeksonline.

Pastaj, u bë mjek i alergjisë dhe krijoi një sistem për t’u dalë në ndihmë njerëzve se çfarë u shkaktonte atyre alergji.

E gjithë kjo, ndodhi rreth viteve të 50-ta, dhe për nder te tij, Klinika e Alergjisë në Londër u emërua sipas emrit të tij.

Unë i them se është thjeshtë çështje fati, asgjë më shumë.

Franklin edhe pse 106 vjeç, akoma konsultohet me pacienta dhe kontribuon me artikuj për Gazetarinë.

Ai e pëlqen shumë të lexoj ditar të mjekësisë dhe të jetë një hap me fushën që ai ndihmoi të krijohet.

Në këtë pikë të jetës, ai kishte akoma edhe një gjysmë shekulli karrierë për të bërë.

“Shumë shpesh njerëzit më pyesin se si ke jetuar kaq gjatë”, thotë ai.

“Dhe unë u them se është thjeshtë çështje fati, asgjë më shumë.

Franklin edhe pse 106 vjeç, akoma konsultohet me pacientë dhe kontribuon me artikuj për Gazetarinë.

Ai e pëlqen shumë të lexoj ditar të mjekësisë dhe të jetë një hap me fushën që ai ndihmoi të krijohet.

“Kjo ishte përvojë mjaft unike, tha Watkins, dhe unë mendoj se shumë pak njerëz do të kenë privilegjin ta bëjnë, madje me Dr. Frankland, për këtë jetë të mrekullueshme të gjatë, në të cilën ai ka parë shumë ndryshime, shumë sfida dhe ka kaluar nëpër përvoja të mrekullueshme, të cilat shumë prej nesh, as nuk mund t’i kuptojmë”.

Përveç jetëgjatësisë, ajo që përcakton Farnlandin, është mendje mprehtësia e tij.

Tani, ai po shkruan një letër për mënyrën se si u zbulua penicilina, bazuan në kohën e tij me Flemingun.

Ai e pranon trishtimin dhe pikat kryesore që ka kaluar për gjatë këtyre viteve, por zgjedh t’i  gëlltisë kujtimet negative dhe frikën e përjetuar, duke u fokusuar vetëm tek lumturia.

Kujtimet nga jeta e tij, mbeten të gjallë. Madje ai e kujton ditëlindjen e tij të tretë, kur u kënaq me shumë ëmbëlsirë, por përfundoj i sëmurë.

“Unë jam aq i interesuar jo vetëm për të tashmen dhe të ardhmen, por në veçanti mendoj për të shkuarën. Dhe është mirë të shohësh sërish disa udhëtime të këndshme që ke bërë”, tha Frankland.

Në vitin 1953, në Spitalin e Shën Marisë në Londër, Frankland e popullarizoi numrin e pelenave që tashmë përdoren në gjithë botën për të ndihmuar mjekët dhe pacientët të kuptojnë çka u’a shkakton atyre alergjinë.

“Kam shkaktuar (anaphylaxys) akute për vetën time nga një insekt”. Në ditët e sotme nuk do të ishte i lejueshëm një eksperiment i tillë, por unë isha i vendosur të zbuloja si reagoj ndash mushkonjave, pleshtave apo çfarëdo lloj kafshimi nga ndonjë insekt”, shpjegoi ai.

Hulumtimi i bërë nga Instituti i tij, lidhet me simptomat e etheve të pulës në polen, duke ndryshuar kuptimin e të gjithë kuptimin për gjendjen.

Kjo makinë ka kontribuar në fushën e tij, pasi që kur u kthye në 100, ai ka shkuar disa artikuj për botim.

“Kam shkruar katër artikuj nga mosha 100 deri në 105 vjeç. Dy prej tyre janë solo, ndërsa të tjerët janë autorë të shumtë, por tani jam 106 vjeç,  do të shkruaj edhe një  dhe thuajse është e përfunduar”.

Plakja ka një aspekt që është rënia e aftësive mendore me kalimin e kohës, e kjo është frika më e madhe e shumicës. Mbajtja e mendjes aktive dhe e angazhuar në fund të jetës, mund të ndihmojë në rigjenerimin e qelizave trunore dhe lidhjeve nervore.

“Kur të plakeni, janë disa gjëra që nuk mund t’i bëni. Unë jam shumë i vjetër, por sigurisht do të mbajë aktiv trurin tim duke lexuar revista shkencore, madje edhe Journal Medicine Britnaike, një herë në javë:, tha Frankland.

Në 2015-tën, në moshën 103 vjeçare, Frankland mori urdhër nga Perandoria Britanike për kontributin e tij të rëndësishëm në fushën e kërkimit të alergjisë. Pra, si e bëri gjithë këto vite?

“Mendoj se ajo që më ndihmon, është se në rast së udhëheqë një jetë të ndjeshme, mos pini duhan dhe mos konsumo tepër, bëni pak stërvitje. Qëndron energjik për çfarëdo që jeni duke bërë, qoftë ajo për ka psikologjikja dhe emocionalja.  Përdorni këto gjëra në drejtimin tuaj”

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Varroset me nderime ushtarake nënoficeri i FSK-së që vdiq në vendin e punës

Këtë të shtune është varrosur me nderime ushtarake nënoficeri Muhamet Beqiri, i cili vdiq në vendin e tij të...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img