30,05,2024

Sot edhe Republika e Kosovës dhe punëtorët e saj kanë arsye të festojnë

Must Read

Ligji i punës çdo ditë e më tepër po ka vlerën e tij, ndërmarrjet publike e private po e respektojnë këtë akt ligjor për të mirën e punëtorëve dhe shtetit ton. Kjo është meritë dhe angazhim i inspektoratit të  punës së MPMS-së, po duke falënderuar edhe ndërmarrjet serioze të vendit tone. Sindikatat e punëtorëve në Republikën e Kosovës janë bashkëpunuese dhe koordinuar me institucionet tona. Kjo është demokracia e vendit, e drejta e punëtorit e ngrit shtetin tonë.Ne jemi në fazën e shtet-ndërtimit që çdo gjë të ketë vendin e saj. Angazhimi i shtetit dhe i MPMS-së nuk do të mungoj asnjëherë  që të  krijohen kushte më të mira për punëtorët e Republikës së Kosovës. MPMS-ja po krijon dhe do të vazhdoj ,politika dhe programe tē ndryshme që krijojnë vende pune për të rinjtë tone. Zhvillimi ekonomik dhe punësimi janë prioritet i MPMS-së, këtë po e dëshmon çdo ditë që nga ardhja në pozitë e kabinetit të ministrit Arban Abrashi duke krijuar programe të ndryshme në zhvillim të punësimit. Andaj urime dita e punëtorëve 1 Maji dhe suksese gjithë të punësuarve, dhe punësim sa më të shpejt të pa punëve.

Me respekt : Qazim Rahmani zv. Ministēr i MPMS-sē.

Në shumë vende të botës përkujtohet më 1 maj, dita e punëtorëve.

Dita e Punës, ose Festa e Punëtorëve, është një festë që festohet më 1 Maj të çdo viti, e cila synon të kujtojë angazhimin e lëvizjeve sindikale dhe vështrimin ekonomik-social të punëtorëve.

Partia suedeze social demokrate

Dita e Punëtorëve është e njohur në shumë vende të botës, por jo në të gjitha. Më saktësisht, ajo i referohet kujtimit të protestave të punëtorëve që synonin një të drejtë të madhe dhe që konsistonte në orarin e punës, në 8 orë. Këto protesta çuan në nxjerrjen e një ligji që u miratua në 1866 në Illinois (SHBA).

Të shtatët që u dënuan me vdekje.I teti që nuk është shfaqur u dënua me 15 vjet burgim. Ndërkohë, kongresi i Internacionales së parë kërkoi që ligje të ngjashme të miratohen dhe në Evropë.

Origjina e kësaj feste daton nga manifestimi i organizuar në Shtetet e Bashkuara nga Kalorësit e Punës (Knights of Labor), një shoqatë e themeluar në 1869) në Nju Jork, 5 shtator 1882.

Dy vjet më vonë, më 1884, një manifestim i ngjashëm i Kavalierëve të Punës miratoi një rezolutë që ngjarja të kishte bazë vjetore. Gjithashtu organizatorët sindikalistë, afër lëvizjeve socialiste dhe anarkiste, sugjeruan si datë feste: 1 Majin.

 Ndërkohë, incidente të rënda ndodhën në ditët e para të majit 1886 në Çikago (SHBA) dhe që njihet si kryengritja e Haymarket. Këto ngjarje arritën kulmin e tyre më 4 maj, kur policia qëlloi mbi demonstruesit duke shkaktuar shumë viktima.

Data e 1 Maj është miratuar në Kanada në 1894 edhe pse koncepti i festës së punëtorëve i referohej këtu marshimeve të mëparshme të punëtorëve të mbajtur në Toronto dhe Otava në 1872.

 Në Evropë 1 Maji festa e punëtorëve është bërë zyrtare nga ana e delegatëve socialistë të kongresit të Internacionales së dytë në Paris në vitin 1889 dhe ratifikuar në Itali dy vjet më vonë.

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Arrestohet një person në Ferizaj, i dyshuar se ka kryer rrëmbim të një personi në Fushë Kosovë

Me datë 25.05.2024 rreth orës 09:35 policia rajonale e Ferizajt ka pranuar një informatë me telefon nga një femër...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img