Editorial

Mbuloja e Gjergj Kastriotit-Skenderbeut


Publikuar më:


Një ditë para përkujtimit të betejës së Albulenës apo e njohur edhe si beteja e Ujëbardhës që
u zhvillua me 2 shtator , 1457 midis forcave të drejtuara nga Gjergj Kastrioti dhe atyreve
pushtuese osmane, myftiu i Tiranës, Ylli Gurra me një klan antishqiptar vendosin që bustin e
heroit tonë që edhe për së vdekuri ta mbulojn me një burk të zez, se pak na kanë mbuluar osmant
mbi 500 vite pushtim e tani së fundmi edhe këta erdoganista-vehabista të flliqur. Ky klan
antishqiptar dhe aniti çdo kulture shqiptare që është europian po mundohen që edhe bustet të na
mbulojn të mos duken edhe atë me një ngjyr të zezë duke i’a vën përpara. Duhet i’u rikujtuar
këtyre të mjerve se edhe baballarët e tyre para 560 vitesh luftuan krahpërkrah me Skenderbeun
dhe triumfuan dhe kjo betej konsiderohet nga hsitoriografia si beteja e zhvilluar në fush të hapur
ku pësuan osmant shumë dëme vetem për brenda dy orësh forcat shqiptare i shpartalluan të gjitha
forcat pushtuse. Këta të “ përkushtuar” ndaj Zotit-perëndis në vend se të shkojn të i’a dërgojn
nga një lule bustit të heroit tonë në përkujtim të kësaj betej të lavdishme që na bëri të jemi fal tij
si komb shqiptare dhe që e ruajtëm identitetin tonë kombëtar me shqiponjën dy krenare që e
trashëguam nga heroi ynë. Po deshën të falen me qindra xhamija ka Shqipëria dhe me kilometra
rrug tjera janë boshe e sheshe dhe një logjik e thjesht të dërgon në një përfundit pse po dashka që
falja e besimtarve të kryhet para përmendores së heroit edhe atë tani duke e mbuluar, dhe si nuk
ju vjen turp të krruseni para këmbëve të heroit që ai i luftoi ata që na mbollën këtë rëligjion me
dhunë. Po këso flliqësira të njejta kohë më parë e dëmtuan edhe skulpturën e Idriz Seferit në
Muçibab të Gjilanit aty ku ai kishte bërë rezistencën kundër pushtusve osman e sllav, çfar i bëri
kjo skulptur në maje të një mali, e që nuk janë në gjendje që të i’a ndrrojn atë emër të flliqur të
fshatit por si duket një pjes e meritojn edhe atë emër.
Unë personalisht po të isha në vendin e tyre dhe vetëm një pik gjak të më rrah në venat e mia
si shqiptar dhe si nacionalist kurr nuk do të mundja të ulesha aty të bëj rite fetare të një pushtusi
e aq me pak nga të gjith ata besimtar që nuk doli një me thën i nderuar myfti si është e mundur të
bëhet kjo pamje vandalist e bustit me këtë mbuloj, nuk do të më duhej as parajsa nëse do të
shihja heroin tim ashtu. Këto rryma erdoganist-saudike-vehabiste shihen qartë tendencat e tyre
mjafton vetëm së fundmi të shikojm një donacion që ka dhënë shteti turk për shqiptaret e
maqedonis për të ndërtuar xhami kurse për ata maqedon për ndërtimine një teatri kjo politik
është fiks e njejt sikur ajo otomaniste për 500 vite që vetëm shqiptarve i’a ndaloj kulturën,
alfabetin dhe na imponoj dogma fetare përçarse kurs popujve tjerë ballaknik i’a mundësoj edhe
zhvillimin e kulturës së tyre.
Duhet që të reagoj qeveria shqiptare e Shqipëris dhe e Kosovës, Akademia e Shkencave e
Shqipëris dhe Kosovës, Shoqëria Civile dhe të dalë Bashksia Islame e Shqipëris të kërkoj falje
pubike për këtë aktë çyçar dhe të zotohet se nuk do ta përsëris më kurr këtë aktë, që të mos na
përdhos figurat kombëtare se fundja feja e shqiptarit është shqiptaria, kur vjen puna për çshtje
kombetare për heronjët tanë, religjioni është shumë përiferik e pavlerë.

Valon Jashari:
*Historian, ish-veteran i UÇPMB-së, ish-Kryetar i “Lëvizjes së Lirisë”, lëvizje që
vepron në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, ish i burgosur në grupin e
Dobrosinit dhe tani akoma në këtë proces gjyqësor si dhe aktivist për të drejtat
e shoqërisë shqiptare.

To Top