21,02,2024

Norvegjia po ndërton tunelet e parë nënujorë “të lundrueshëm”

Must Read

Norvegjia ka një plan ambicioz për të lehtësuar bllokimet e trageteve lokale duke ndërtuar kështu një seri tunelesh nënujorë, të cilët lejojnë udhëtarët të udhëtojnë ndërmjet vendeve përmes ujit.

Të ashtuquajturat “urat e zhytura lundruesse” do të konsistojnë në tuba të mëdhënj të mbajtur pezull nga struktura mbeshtetëse ujore që qëndrojnë 100 këmbë poshtë ujit. Secila do të jetë e gjërë mjaftueshëm për dy korsi trafiku dhe strukturat lundruese do të lehtësojnë udhëtimin e tragetëve për të marrë udhëtarët nga një pika A në një piikë tjetër B. Pastaj pjesët mbështetëse do të sigurohen në një lidhje përforcuese ose të ngulura poshtë në shtratin ujor.

Aktualish , një udhëtim nga Kristiansand në Trondheim (680 milje) zgjat  rreth 21 orë për shkak të shtatë udhëtimeve të tragetëve të ndryshëm të nevojshmë gjatë rrugës. Kjo joefiçensë vjen si  pasojë e fjordeve të shumta dhe terrenit të veshtirë, faktori kryesor ky në përzgjedhjen e trageteve sipër urave lundruese si një mënyere e re udhëtimi përmes ujit.

Projekti 25 bilion dollaresh mund ta shkurtojë koston kohore të këtij udhëtimi në 10 orë në vitin 2035 .

Me 1,150 tunele tashmë në përdorim përmes Norvegjisë – 35 nga të cilët janë të zhytur nën ujë – urat e reja do të jënë relativisht familjare për norvegjezët.

- Advertisement -spot_img
Të fundit

Diskutohet orari i barnatoreve për qytetin e Ferizajt

Sot është mbajtur konsultimi publik për plotësim-ndryshimin e Rregullores për caktimin e orarit të punës së veprimtarive afariste dhe...

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img