Tech

Anët e errëta të kriptovalutave: Për çka në të vërtetë përdoret Bitcoini


Publikuar më:


Është dëshmuar se një e katërta e transaksioneve të bitcoinit ka të bëjë me aktivitete ilegale.
Hulumtuesit Sean Foley, Jonathan Ravn Karlsen dhe Talis, nga Universiteti i Sidneit kanë bërë krahasime se për çka po përdoret më së shumti kriptovaluta më e famshme në botë, Bitcoin

Për të marrë të dhëna, hulumtuesit përdorën metoda në fushën e analizës së të dhënave, si grumbullimi hierarkik dhe analiza e klasterit. Thuhet se nëj e katërta e këtyre transaksioneve mund të ketë lidhje me punë ilegale, ndërsa kjo arrin një shumë prej 72 miliardë dollarë amerikan.

Punët më të shpeshta ilegale që po bëhen me këtë kriptovalutë janë financimi i organizatave të ndryshme terroriste, shpëlarje parash dhe ikje prej pagesave të tatimit.
Studimi gjithashtu vë në dukje se informacioni i marrë nuk mund të tregojë në asnjë mënyrë kripto-motivimin e rritjes së tregut të zi të aktiviteteve të paligjshme, por janë vetëm një mjet i ri dhe i ndryshëm i pagesave për aktivitetet kriminale ekzistuese.Gazetaexpress

To Top