Shëndetësi

Si të qetësoni ndjesinë e djegies në stomak, ja ushqimet që përkeqësojnë gjendjen


Publikuar më:


Refluksi gastroezofageal ndodh kur përmbajtjet e stomakut kthehen mbrapsht në ezofag gjatë ose pas ushqyerjes. Ezofagu është tubi i ushqimit që lidh gojën me stomakun e muskujt rrethore në fund të ezofagut hapen dhe mbyllen për të lejuar ushqimin të kalojë në stomak. Refluksi mund të ndodhi kur kjo valvul hapet dhe lejon përmbajtjet acide të stomakut të kthehen lart në ezofag.
Ndryshimet e stilit te jetes qe mund te permiresojne refluksin
• Shmangni ushqimet me yndyre, kafeinen, cokollaten, mentet, ushqimet e skuqura, ushqimet me baze domaten, hudhren dhe qepen.
• Kini kujdes me sasine e alkoolit qe pini.
• Ngrini jastekun deri ne 10 cm
Ushqimin ndajeni në copëza të vogla dhe përtypeni mirë.
• Shmangni përkuljet pas ngrënies
• Thuaji jo ushqimit te pakten 4 ore para gjumit
• Shmangi shtirjen te pakten 3 ore pas ngrenies
• Shmangi medikamentet qe ulin presionin ne sfinkterin e poshtem ezofageal (theophylline, agjentet anticholinergjik, alpha-adrenergic antagonists, agonistet beta-adrenergic, Bllokuesit e kanaleve kalcike, nitrates) mjeket.al

To Top